WBSO aanvragen

WBSO/RDA 2016

Technologische vernieuwing is van groot belang voor de concurrentiepositie van uw bedrijf. Innoveren is noodzaak, de concurrent zit niet stil. U bent als ondernemer voortdurend op zoek naar procesinnovatie, nieuwe producten, nieuwe programmatuur. Met hulp van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en RDA (Research & Development Aftrek)

 

Wie komt in aanmerking voor de WBSO

Iedere innoverende ondernemer in Nederland kan een WBSOaanvraag indienen. Van midden- en kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf. Of u nu innovatieve software ontwikkelt, vernieuwende hulpmiddelen voor de bouwnijverheid bedenkt of een efficiëntere productielijn ontwerpt voor de voedingsmiddelenindustrie.

 

Aan welke voorwaarden moet uw project voldoen?

U kunt WBSO aanvragen wanneer:

  • U zelf het speur- en  ontwikkelingswerk organiseert en uitvoert;

  • De technologische ontwikkeling nieuw  is voor  uw organisatie;

  • Er technische knelpunten bij de ontwikkeling aanwezig zijn; 

 

Hoogte van uw voordeel

Via de WBSO kunt u een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten. Het fiscale voordeel is een vermindering van de af te dragen loonheffing over de loonkosten van deze medewerkers. In 2016 bedraagt deze zogenoemde S&O-afdrachtvermindering 32% (40% starter) van de eerste  € 300.000 aan loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk.

 

Deze aftrek voor zelfstandigen bedraagt in 2016 ruim € 12.000. Voor startende zelfstandigen is er een aanvullende aftrek van ruim € 6.000. Dus totaal ruim €18.000 

 
RDA

Maakt u ook nog eens ontwikkelingskosten of investeringen dan kunnen deze ook voor 32% (40% starter) worden meegenomen in de afdrachtkorting. Maakt u weinig tot geen ontwikkelingskosten dan krijgt u een RDA fortait van 10 euro per uur over de 1e 1800 uur en 4 euro per uur over restant.

 

WBSO/RDA aanvragen

WBSO en RDA kunt u gezamenlijk aanvragen. Bedrijven kunnen meerdere keren per jaar (maximaal drie keer) een aanvraag indienen en zelf de  periode van de aanvraag bepalen

 

Innovatiebox

Als een R&D-project succesvol is en winst gaat opleveren, kunnen bedrijven gebruik maken van de innovatiebox. De winstbelasting  bedraagt dan niet 25% of 20% maar slechts 5%. Bedrijven moeten voor het project wel een octrooi of S&O-verklaring (WBSO) hebben.  De berekening van de innovatiebox is een specialistisch taak. Laat het dus uitzoeken door een professional.

 

 

 

 

 

 

 

 

SubsidieAdviesCentrum Emmen

Achter de Smidse 4, 7812 AR Emmen

Postbus 2253, 7801 CG Emmen

 

.

Bellen of faxen

T: 0591-645585

M: 06-41847028
F: 084-8686567