WBSO aanvragen

WBSO/RDA 2016

Technologische vernieuwing is van groot belang voor de concurrentiepositie van uw bedrijf. Innoveren is noodzaak, de concurrent zit niet stil. U bent als ondernemer voortdurend op zoek naar procesinnovatie, nieuwe producten, nieuwe programmatuur. Met hulp van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en RDA (Research & Development Aftrek)

 

Wie komt in aanmerking voor de WBSO

Iedere innoverende ondernemer in Nederland kan een WBSOaanvraag indienen. Van midden- en kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf. Of u nu innovatieve software ontwikkelt, vernieuwende hulpmiddelen voor de bouwnijverheid bedenkt of een efficiëntere productielijn ontwerpt voor de voedingsmiddelenindustrie.

 

Aan welke voorwaarden moet uw project voldoen?

U kunt WBSO aanvragen wanneer:

  • U zelf het speur- en  ontwikkelingswerk organiseert en uitvoert;

  • De technologische ontwikkeling nieuw  is voor  uw organisatie;

  • Er technische knelpunten bij de ontwikkeling aanwezig zijn; 

 

Hoogte van uw voordeel

Via de WBSO kunt u een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten. Het fiscale voordeel is een vermindering van de af te dragen loonheffing over de loonkosten van deze medewerkers. In 2016 bedraagt deze zogenoemde S&O-afdrachtvermindering 32% (40% starter) van de eerste  € 300.000 aan loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk.

 

Deze aftrek voor zelfstandigen bedraagt in 2016 ruim € 12.000. Voor startende zelfstandigen is er een aanvullende aftrek van ruim € 6.000. Dus totaal ruim €18.000 

 
RDA

Maakt u ook nog eens ontwikkelingskosten of investeringen dan kunnen deze ook voor 32% (40% starter) worden meegenomen in de afdrachtkorting. Maakt u weinig tot geen ontwikkelingskosten dan krijgt u een RDA fortait van 10 euro per uur over de 1e 1800 uur en 4 euro per uur over restant.

 

WBSO/RDA aanvragen

WBSO en RDA kunt u gezamenlijk aanvragen. Bedrijven kunnen meerdere keren per jaar (maximaal drie keer) een aanvraag indienen en zelf de  periode van de aanvraag bepalen

 

Innovatiebox

Als een R&D-project succesvol is en winst gaat opleveren, kunnen bedrijven gebruik maken van de innovatiebox. De winstbelasting  bedraagt dan niet 25% of 20% maar slechts 5%. Bedrijven moeten voor het project wel een octrooi of S&O-verklaring (WBSO) hebben.  De berekening van de innovatiebox is een specialistisch taak. Laat het dus uitzoeken door een professional.